Muziekles!

Een oud concept in een hedendaags jasje!

Een oud concept in een hedendaags jasje! We bestaan in oktober ’23 vijftien jaar in de huidige vorm, maar de muziekschool die ik – Petra – tijdens mijn studie startte, bestaat al twintig jaar.

In die tijd is er zo ongelofelijk veel veranderd! Het internet bijvoorbeeld. Het is voor veel van mijn leerlingen onvoorstelbaar, maar toen ik begon met les geven, moest ik in de bieb de muziek opzoeken die ik met mijn leerlingen had afgesproken. Uitzoeken, instuderen en dan konden we de volgende les aan die songs werken. Ik ben er een goeie pianiste door geworden, al zeg ik het zelf. Heel fijn voor mijn leerlingen en ik heb er zelf een boel lol mee.

Tegenwoordig is alles snel en vluchtig. We kunnen het hebben over de voor- en nadelen daarvan, maar dat is precies niet waar we mee bezig zijn: het is een gegeven. We gaan werken met dat gegeven en het in ons voordeel laten werken. Er is namelijk in die twintig jaar ook heel veel onderzoek gedaan naar hoe hersenen werken. Hoe leren werkt. En hoe je informatie vlot in je opneemt.

Daar is een hele toffe nieuwe lesvorm uitgerold, die vlot en interactief is. Hedendaagse media passen daar heel goed bij en we gaan alles wat nu voorhanden is gebruiken in onze Muziekles!

Heel concreet:

* We gaan werken met wat we zelf heerlijk vinden: instrumenten en de bijbehorende vaardigheden die je vooral in popmuziek en bands treft: zang, gitaar, basgitaar, ritme-instrumenten, piano/toetsen en voor de jonge handjes: ukelele.
* We maken theorie (noten lezen, ritmes snappen, intervallen en akkoorden begrijpen) direct tastbaar met de instrumenten die we elke les gebruiken.
* We adopteren Pipi Langkous’ befaamde woorden: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Met zoveel druk van alle kanten tegenwoordig, ligt faalangst op de loer. Muziekles! is bij uitstek geschikt je zelfvertrouwen eens onder de loep te nemen en op een toffe manier je zelfvertrouwen te vergroten.
* We gebruiken hedendaagse media, telefoons, tablets en computers als verlengstuk van onze instrumenten.
* We gaan heel veel plezier hebben met muziek!

Kortom: we leggen een goede basis, om zoveel mogelijk de weg vrij te maken voor de muzikale doe-het-zelver. Youtube staat vol instructiefilmpjes. Met deze basis ben je verzekerd van een goede speelhouding en hoef je niet na een jaar zelf uitzoeken eerst de fout aangeleerde dingen weer af te leren. Blijk je er een instrument- of zangverslaving aan over te houden, dan kun je doorstromen naar individuele muzieklessen naar keus. Het verloop van de lessen wordt bepaald door de lessen zelf. We hebben een geraamte, maar omdat we meteen praktisch aan de slag gaan, is het aan de cursisten hoe dat vorm gaat krijgen.

In tegenstelling tot eerdere berichten komt rond de grote vakantie de planning online voor het nieuwe schooljaar. Petra zal de cursus gaan geven en ze start in juni met een opleiding tot verpleegkundige. De nabije toekomst moet zich dus nog even wijzen qua planning!