Verkouden! Wat nu!?

Zul je net zien – ik (Petra) in ieder geval wel. Drukke tijd, optredens, hooikoorts. En dan komt die ochtend. Je wordt wakker, je keel prikt. Je zegt wat en wat er dan klinkt geeft nul hoop. Je bent gewoon de sjaak. Het kraakt, het slijmt, het kriebelt en het prikt. Je hoofd zit vol snot en het laatste waar je zin in hebt is zingen. Maar ja. Dat optreden.

Laten we eens met wat simpele feiten beginnen.

Stembanden zijn geen plek waar virussen graag zijn. Het komt dus vaker voor dat de onderdelen van je strottenhoofd waar wel een viraal feestje gevierd wordt, alle zachte delen rond je stembanden zijn. Toegegeven. Het voelt echt niet fijn. Maar je stembanden kunnen nog prima functioneren.

Enige kennis van hoe het binnen in je strottenhoofd zit, is prettig. Als je het namelijk goed kunt visualiseren en kunt voelen, wordt dat verkouden zijn al een heel stuk minder erg. Als je zangles hebt, zou je van je docent geleerd moeten hebben hoe het voelt als je stembanden sluiten. Als je een goede zangdocent hebt, weet je hoe je dit bewust kunt gebruiken. Het is namelijk de absolute basis van je zang. Dus weet hoe het voelt om goed sluitende stembanden te hebben en hoe het voelt wanneer je wat lucht toevoegt aan je klank. Concentreer je op het goed sluiten van je stembanden bij verkoudheid!

Als het je lukt om een gesloten klank te maken, door je te concentreren op een goede sluiting van je stembanden, weet je zeker dat je stembanden gespaard zijn gebleven en dat je verkoudheid alleen op de zachte weefsels rondom je stembanden zitten. Kun je geen ‘schone’ klank maken. Plak je mond dan af met ducttape en wacht drie dagen. Stemrust is dan echt de enige remedie!

Met de mogelijkheid van een schone klank en goed sluitende stembanden kun je dus prima zingen. Het zal niet zo gemakkelijk voelen als wanneer je fit bent. Maar door toe te passen wat je weet van gezond stemgebruik, te weten: goede stembandsluiting, passende twang en een juiste luchtstroom met ademsteun doen je stembanden gewoon wat je van ze vraagt. Laat je niet afleiden door het nare gevoel rondom je stembanden.

Let op dat je je stembanden bedient zoals je zou doen als je fit zou zijn. Het enige dat nu anders is, is dat het naar voelt. Laat je in deze leiden door wat je WEET, niet wat je VOELT.

Het teveel aan slijm werk je weg door tien minuten onder een hete douche te doen alsof je een vliegtuigje bent: de liptril. Brrrrrrrrrrrrrrr, met je lippen op elkaar, van hoog naar laag en weer terug. Het trilt alles wat los moet komen los. Hoest op de klank ‘oe’, want dan komt je slijm het minst belastend voor je stembanden naar buiten. Onfris praatje, maar je kunt het maar weten 🙂

Pas op met menthol-producten. Menthol slinkt je slijmvliezen/droogt uit en daarop reageren je toch al overactieve slijmvliezen met meer slijm.

Succes en hopelijk is verkouden zijn wat minder vervelend!